CFP: Pervot parantumiset/parantamiset – Queer Healings

Esitelmä- ja työryhmäkutsu

Pervot parantumiset / parantamiset
– Queer Healings

Turun XI lesbo-, homo- ja queer-tutkimusseminaari
20.–21.10.2016, Turun yliopisto

Sirkkalan kasarmi, Kaivokatu 12, Turku

Huom! Deadlinea jatkettu 28.8. saakka

Parantuminen ja parantaminen ovat voimakkaita, ristivetoisia ja rajoja rikkovia käsitteitä. Parantuminen liittyy olennaisesti terveyden käsitteeseen ja mielletään yleensä parantumiseksi jostakin. Mutta mitä terveys oikeastaan tarkoittaa: toiminnallisuutta, turmeltumattomuutta, ykseyttä, muokkaamista, muottia? Huolimatta moniselitteisyydestään terveys vaikuttaa kaikilla länsimaisen kulttuurin tasoilla ja kansanterveysajattelussa: terveys ja sen kautta operoivat oikeudet ja velvollisuudet ovat kaikkialla läsnä, näennäisen ongelmattomina ja mahdollisimman laajalle levittäytyvinä. Terveys on myös kaupallistettua, kokemuksellista ja epätasa-arvoista. Terveys ja sairaus ovat täynnä symbolisia, taiteellisia ja kulttuurisia merkityksiä, joilla on kehollisia seuraamuksia.

Kutsumme esitelmiä Turussa 20.–21.10.2016 järjestettävään valtakunnalliseen lesbo-, homo- ja queer-tutkimusseminaariin. Tänä vuonna Suomen queer-tutkimuksen seura SQS järjestää seminaarin yhdennentoista kerran. Turun pervotutkimuspäivät on perinne, jonka tarkoitus on edistää queer-tutkimusta, queer-tutkijoiden verkostoitumista ja tieteidenvälistä yhteistyötä Suomessa. Pervo on yksi niistä sanoista, jota on käytetty queer-termin paikallisena, suomenkielisenä vastineena. Perinteiden mukaisesti esitelmissä ja työryhmissä tarkastellaan laaja-alaisesti ajankohtaisia lesbo-, homo- ja queer-tutkimuksen sekä laajemmin sukupuolen, seksuaalisuuden ja terveyden tutkimuksen suuntauksia, saavutuksia ja haasteita. Tämän vuoden yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Turun yliopiston sosiologian, sukupuolentutkimuksen ja filosofian oppiaineet sekä Center for the Study of Bioethics Finland (CSB) -tutkimusverkosto.

Tämän vuoden teema on parantamiset ja parantumiset. Teema sisältää niin menneisyyden kuin nykyhetken toiminta- ja ajattelutavat yhteiskunnassa, taiteessa ja kulttuurissa. Pureudumme niin parantamisen teknologioihin kuin parantumisen (väli)tiloihin ja kulttuureihin. Kutsumme kriittisiä pohdintoja, jotka paneutuvat kaikenlaisiin seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen kytkeytyviin terveyden, hyvinvoinnin ja sairauden määritelmiin, keskusteluihin ja käytäntöihin.

Esitelmien aiheet ja kysymykset voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin teemoihin:

  • Queer-teoreettiset kysymykset suhteessa parantumiseen ja parantamiseen
  • Parantumiseen ja parantamiseen liittyvät traditiot ja historiat
  • Pervot kulttuurit parantumisen tai parantamisen aikana/tiloina/tapoina/politiikkana
  • Pervot parantajat hahmoina ja kertomuksina
  • Parantava muistaminen/muistot parantumisesta
  • Taiteet ja kirjallisuus parantumisen kuvaajina/välineinä/kyseenalaistajina
  • Parantuva/parantumaton ruumis ja terveen/normaalin määritelmät
  • Kyvykkyyden ja crip-teorian kysymyksenasettelut
  • Medikalisaatio
  • Bioetiikka ja bioteknologiat
  • Biopolitiikka ja nekropolitiikka

Seminaarin ohjelma koostuu työryhmistä ja keynote-luennoista. Keynote-puhujina ovat:

  • Lance Wahlert (University of Pennsylvania)
  • Leena-Maija Rossi (Jyväskylän yliopisto)
  • Salla Sariola (Turun yliopisto, University of Oxford)
  • Julian Honkasalo (Helsingin yliopisto)

Seminaari löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/events/279868735699404/

Abstraktien lähettäminen

Kaikki aiheesta kiinnostuneet perustutkinto-opiskelijoista tohtorikoulutettaviin ja varttuneempiin tutkijoihin ovat lämpimästi tervetulleita! Kutsumme mukaan sukupuolta, seksuaalisuutta ja terveyttä problematisoivia ja/tai queer-tutkimuksellisia näkökulmia soveltavaa keskustelua tieteenalasta riippumatta.

Abstraktit käsitellään anonyymisti, mikä vahvistaa käsittely- ja valintaprosessien oikeudenmukaisuutta. Abstraktit lajitellaan omiin ryhmiinsä tutkintotason mukaan. Esimerkiksi kandidaatintutkintoa suorittavan abstraktia ei siis verrata tutkijana työskentelevän tekstiin, jotta seminaarin tärkeäksi katsottu kasvattava ja rohkaiseva tehtävä toteutuisi.

Lähetä abstraktisi (alle liuska, n. 300 sanaa) 28.8.2016 mennessä Tiia Sudenkaarneelle osoitteeseen: tiijun(at)utu.fi. (Huomioithan että käytät juuri tätä osoitetta, EI tavanomaista etunimi.sukunimi-muotoilua).

Lähetä abstrakti word-tiedostona ja tarkista, ettei nimesi tai muut sinua identifioivat tiedot käy ilmi itse tekstistä. Nimeä tiedosto abstraktisi otsikolla. Abstrakti ja sen kirjoittaja on pystyttävä yhdistämään saatesähköpostin avulla. Kirjoita siis saatesähköpostiisi selkeästi seuraavat tiedot:

  • nimesi, yhteistietosi ja affiliaatiosi
  • abstraktisi otsikko
  • tutkintotasosi (kandidaatti, maisteri, jatko-opiskelija, lisensiaatti/tohtori)

Esitelmät (20 min.) voivat olla joko suomen-, ruotsin-, tai englanninkielisiä. Ehdotukset kokonaisista työryhmistä puhujineen (3–4 puhujaa) ovat myös lämpimästi tervetulleita. Lisäksi ehdotuksia taiteellisista kontribuutioista tapahtumaan otetaan vastaan kiitollisuudella: akateemisen ohjelman lisäksi seminaarin aikana järjestetään vapaaehtoisia työpajoja, joissa teemoja lähestytään taiteen ja esimerkiksi kansanperinteen kautta.

Pyrimme valitsemaan kaikki teemaan sopivat ja valintakriteerit täyttävät abstraktit. Suomen ainoana queer-tutkimuksen seminaarina varaamme kuitenkin oikeuden priorisoida queer-tutkimuksellisia abstrakteja, mikäli se on tarpeellista. Valinnoista ilmoitetaan pe 2.9.2016 mennessä. Samalla julkaistaan seminaarin tarkempi ohjelma.

Lisätietoja seminaarista

Työryhmän puheenjohtajat Tiia Sudenkaarne, Turun yliopisto, filosofia: tiijun(at)utu.fi
ja Varpu Alasuutari, Turun yliopisto, sukupuolentutkimus: vaalal(at)utu.fi

Järjestäjät

SQS – Suomen queer-tutkimuksen seura, TY Sosiologia, TY Sukupuolentutkimus, TY Filosofia, Center for the Study of Bioethics Finland, Out of the Ordinary: Challenging Commonplace Concepts in Anglophone Literatures (TY Englannin kieli)

Lataa tulostettava CFP: suomeksi / in English / på svenska