Tutkimustapahtuma: Trans/Queer näkyvyys ja näkymättömyys

Trans/Queer: näkyvyyden ja näkymättömyyden politiikka (SQS, Transtutkimusverkosto ja Affektiivinen aktivismi -akatemiaprojekti)

Suomen Queer-tutkimuksen Seuran lehti SQS järjestää yhdessä Transtutkimusverkoston ja Affektiivinen aktivismi -tutkimusprojektin kanssa tutkimustilaisuuden Tampereella 21.3. klo 13 – 16. Paikkana on Tampereen yliopiston Linna, huone TAU Linna K110 (ryhmätyötila).

Tilaisuus esityksineen on alku ja kutsu projektille, jolla alustetaan SQS:n teemanumeron julkaisua vuodelle 2026. Ohjelma koostuu tutkijoiden lyhyistä puheenvuoroista ja moderoidusta paneelikeskustelusta.

Tapahtuma kestää noin kolme tuntia ja sisältää pientä välipalatarjoilua. Tilaisuus on vapaa eikä edellytä ennakkoilmoittautumista.

Tilaisuudessa kohtaavat trans- ja queer-tutkimuksen näkökulmat sekä sukupuolentutkimuksen, mediatutkimuksen ja taiteentutkimuksen menetelmät. Paneelissa käsitellään niin hypernäkyvyyttä kuin näkymättömyyttä queer- ja trans- aktivismin, tutkimuksen ja arkielämän kentillä.

Parempaan ja laajempaan vähemmistöjen näkyvyyteen liittyvän aktivismin ja poliittisen estetiikan ongelmia on käsitelty paljon viime vuosien trans-teoriassa ja queer-teoriassa. Representaation haltuun ottamisen yritys saattaa tulla tuottaneeksi lisää valvonnan ja hallinnan mekanismeja sekä vähemmistöjen hyväksikäytön mahdollisuuksia. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen lähihistoriassa näkyvyyden käsittelyyn kulttuurisena ja poliittisena arvona liittyy huomattavan samanlaisia rakenteellisia ja retorisia asetelmia.

Näkyvyyden politiikkaan liittyy myös laajoja kysymyksiä identiteetistä ja tunnistamisen rajallisuudesta: kuinka usein emme ole sitä miltä näytämme? Mitä eroja meistä ei havaita? Jos sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat erillisiä, miten tämä ero on todennettavissa tai havaittavissa? Kuka ‘saa’ näyttää tai piilottaa mitäkin, ja mitä resursseja tämä vaatii?

Keskustelemme siitä, millaisia näkyvyyden politiikan rajoihin liittyviä puheenvuoroja löytyy trans-tutkimuksen, feministisen tutkimuksen ja queer-tutkimuksen kentiltä. Pohdimme kuinka eri tieteenalojen tutkijat lähestyvät kysymystä näkyvyyden rajoista. Millaiset ovat eri medioiden ja alustojen näkyvyyden tuottamisen ja representaation rajoitukset ja mahdollisuudet?

Puhujat ja aiheet

Valo Vähäpassi: Transihmisten näkyminen väkivallan kautta ja hypernäkyvyys

Vähäpassin väitöskirjatutkimukseen pohjaava puheenvuoro tuo esiin transihmisten ja väkivallan yhteen liittämistä transmuistopäivän yhteydessä ja siihen liittyvää intersektionaalista kritiikkiä. Vähäpassi tuo puheenvuorossaan esiin väkivallan näkymistä aktivismissa ja sen kautta, väkivaltaa jatkavaa näkyvyyttä, sekä väkivallan ja transihmisyyden yhteenliittämistä kyseenalaistavia ja väkivaltaa uudelleenkehystäviä ja toisin politisoivia aktivismin muotoja.

Valo Vähäpassi on väitöskirjatutkija Turun yliopistossa mediatutkimuksen oppiaineessa ja transtutkimusverkoston jäsen.

 

Luca Tainio: Trans-maskuliinisuus näkyvyys / näkymättömyys tutkimuskentällä

Transmaskuliinisuus tutkimuksen kohteena putoaa usein sekä transfeminismistä ponnistavan transtutkimuksen että oletusarvoisesti cisnormatiivisen mies- ja maskuliinisuudentutkimuksen väliin. Tainio käsitteleekin puheenvuorossaan tämän näkymättömyyden merkitystä tutkimukselle ja tiedontuotannolle, ja toisaalta myös suhteessa omaan positioonsa transtutkijana.

Luca Tainio on sukupuolentutkimuksen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa ja työskentelee transmaskuliinista ruumiillisuutta koskevien kysymysten parissa. Tainio on myös yksi Suomalaisen Transtutkimusverkoston perustajista ja mukana toimittamassa ensimmäistä suomalaista transtutkimuksen käsikirjaa.

 

Utu-Tuuli Jussila: Näkyvyyden politiikka kuvittelun mahdollistajana

Muunsukupuolisuutta ei tunnusteta lainvoimaisesti eikä tunnisteta usein arjessakaan. Cisnormatiivisen katseen alla se jää näkymättömäksi. Jussilan taidetta ja tutkimusta yhdistävässä väitöskirjaprojektissa tavoitteena oli toteuttaa muunsukupuolisten omakuvia kuvissa esiintyvien ihmisten ehdoilla ja näin luoda utopistinen tila, jossa muunsukupuolisuus tunnistetaan ehdoitta. Puheenvuorossaan Jussila pohtii miten kuvat ja taiteen prosessit, kuten omakuvaus, voivat toimia queer-utopioiden ja kuvittelun välineinä.

Utu-Tuuli Jussila (alias Jussi Lautu) on valokuvataiteilija ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Tutkimuksessaan hän tarkastelee muunsukupuolisuutta esittäviä valokuvia. Jussila on myös yksi tulevan suomenkielisen transtutkimuksen oppikirjan toimittajista.

 

Vilja Jaaksi: Miltä muunsukupuolisuus näyttää? Identiteetin näkyväksi tekemisen paine

Muunsukupuolisuuden räjähdysmäisesti lisääntynyt näkyvyys 2010-luvun aikana on yhtäältä tuonut yksilöille legitimiteetin tunnistetuksi tulemisen kokemuksia, mutta toisaalta näkyvyys on tuottanut ja jähmettänyt käsityksiä siitä, miltä muunsukupuolisen ihmisen tulisi näyttää tullakseen tunnistetuksi ja otetuksi vakavasti sukupuolessaan. Jaaksin puheenvuoro tarkastelee näkyvyyden kysymyksiä identiteetin näkyväksi tekemiseen liittyvien paineiden ja normatiivisten odotusten kautta.

Vilja Jaaksi on väitöskirjatutkija Turun Yliopistossa sukupuolentutkimuksen oppiaineessa ja Suomen queer-tutkimuksen seuran hallituksen jäsen. Hänen tutkimuksensa tarkastelee muunsukupuolista identiteettiä ja transyhteisöjä sosiaalisen median alustoilla.

 

Joonas Säntti: Nykykirjallisuus, näkymättömyys ja laajennettu transkapasiteetti

Arkikokemuksessamme (audio)visuaalisen tunnistamisen rekisterit määrittävät havaintoja, mutta kaunokirjallinen teksti voi strategisesti hidastaa sukupuolittamisen automaatioita ja kutsua miettimään näkyvyyden rajoja. Kirjallisuudessa sukupuolikonventioiden rikkominen on usein perustunut joko äärimmäiseen tiivistämiseen ja peittämiseen tai mimesiksen kannalta mahdottomaan runsauteen: hahmoista kerrotaan joko ”liian vähän” tai ”liikaa”.  Tekstuaaliset keinot voivat ohjata lukijaa miettimään, onko cis/trans-sukupuolisuus nähtävissä. Mitä annettavaa sukupuolen näkymättömyyden korostamisella voisi olla queer- ja trans-kirjallisuudentutkimukselle yleisemmin?

Säntti on kirjallisuuden väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa ja SQS:n puheenjohtaja. Hänen tutkimuksensa käsittelee queer-narratologiaa ja kertojien sukupuolen monitulkintaisuutta.

 

Kysymykset tilaisuudesta seuran osoitteeseen: sqsseura@gmail.com

Tapahtuman järjestämistä tukee Suomen tiedekustantajien liitto.